luni, 11 martie 2013

Et in Arcadia ego





Cea dintâi imagine a Aninei mi-am creat-o în urma povestirilor pe care le-am ascultat de la sora bunicii, care era pilăriţă. Adică, umbla prin sate şi strângea ouă pe care le revindea la Anina.” Ştii, copile, la Anina cotăriţele umblă pe sus”, mi-a zis. Am încercat în fel şi chip să-mi imaginez cotăriţele împletite  din nuiele cu care se cărau ştiuleţii sau boabele de cucuruz în pod dar şi alte lucruri din gospodărie, zburând. Ca să zboare le-am adăugat obligatoriu două aripioare. Doar în ziua în care am intrat pentru prima oară în Anina, am realizat cum arătau în realitate cotăriţele care treceau leneş, pântecoase, încărcate cu cărbuni, pe cablurile funicularului, de la mina Maria Theresia, mai târziu Puţul IV, spre Puţul doi. Imediat după coveiul, curba de la Colobrat, în dreptul clădirii care adăpostea cândva ocolul silvic, funicularul se traversa şoseaua ce vine dinspre Steierdorf  şi  o linie ferată locală. Cele două surori, bunica mea şi sora ei  Veta, cu brenţile pline de ouă în spate au căscat gura la cotăriţe, s-au împiedecat de şină şi au dat în brânci. Sutele de ouă din brenţi au luat-o la vale spre disperarea şi jalea celor două pilăriţe.
   Cea de a doua imagine a Aninei care a şocat pe copilul de ţăran venit din Valea Almăjului a fost coşul înalt al Uzinei de electricitate, roţile uriaşe ridicate în vârful unor turnuri de la care porneau cabluri aidoma unor şerpi boua ce coborau în burta muntelui coliviile cu oameni sau cu materiale. Puţurile adânci de sute de metri nu mi le-a putut imagina atunci iar de văzut le-am văzut mult mai târziu, când le-am simţit răcoarea, hăul înspăimântător în care ne-am prăvălit cu colivia ce se zdruncina din toate încheieturile. Student fiind, am lucrat în vacanţe, ca ajutor de miner,  la Puţul principal, numit  atunci Puţul Gheorghiu Dej, la orizontul opt, în abatajul în care nu cu multă vreme în urmă, murise, strivit într-o surpare, ştaigărul Secula. Am încărcat cărbuni cu lopata enormă pe care oprtacii o numeau, în bătaie de joc, inima lui Stalin. Coborând în infernul minei îmi şopteam celebrele versuri ale lui Dante Aligheri :Lasciate ogni speranzza voi ch' entrate.
   Dar, la douăzeci de ani orice loc de pe faţa pământului ţi se pare un Eden. Şi orice femeie tânără un vis de dragoste. La Maial,de Ziua minerului,berea curgea în valuri şi mirosul ispititor al mititeilor declanşa secreţiile gastrice. Pădurea era înfrunzită, de un verde crud, iarba înaltă deja şi mătăsoasă! La Bohui, lacul  îşi încreţea pânza de apă la suflarea vântului sau la bătaia aripei  rândunicilor. Ne cufundam în pădurea adâncă, maiestuoasă, vrăjiţi de trilurile păsărelelor.Vorba cântecului: „ Creşti pădure şi te-ndeasă/ Numai loc de casă-mi lasă/ Loc de casă şi-o cărare/ Să mă duc la mândra-n vale”. Hăuleam vara străbătând drumul spre Taişlont, iar de aici până la Mărghitaş, unde apa rece a lacului ne primea periculos de bucuroasă. Ici-acolo grupurile de alge ne atrăgeau atenţia asupra pericolului  de  a ne scufunda pentru totdeauna în adâncurile verzi.
    La Clubul miner am văzut multe şi minunate filme, spectacole. Într-una din săli, poate chiar în biroul directorului Albu, am înfiinţat împreună cu prietenii mei:inginerul Ion Văcaru, Vasile Creţu, mai târziu etnolog şi profesor universitar, Ion I. Mioc, epigramist şi poet, Pavel Lungu şi alţii, cenaclul literar „ Virgil Birou”. Cu şedinţe furtunoase, critice, în care se prezentau proiecte literare ambiţioase, se visa la academii, vorba genialului nostru poet.
   Aşadar: et in Arcadia ego, şi eu am fost în Arcadia…

                                                                 Ion Marin Almăjan   
   
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu